2010. december 11., szombat

Croque Monsieur, a francia melegszendvics

Hozzávalók:

Besamelmártáshoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, szerecsendió
  • mustár (lehet csípős dijoni is)

A szendvicshez:

  • kenyér
  • sonka (nem sonka néven árult felvágottat!)
  • sajt (lehetőleg emmentáli)
  • besamelmártás
  • vaj

Elkészítése:

Készítsünk sűrű besamelmártást. Vigyázzunk, nehogy csomós legyen!

  • A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.  .
Amikor kezd kihűlni, belekeverünk egy kis mustárt és egy tojássárgáját.

Ezután összeállítjuk a szendvicset. Egy kenyérszeletet megkenünk besamellel, majd egy szelet sajtot (vagy reszelt sajtot) helyezünk rá, aztán egy szelet sonkát. A végén a tetejét egy újabb besameles kenyérrel fedjük be. Lehet belül két réteg sajt és sonka is. Ezután kicsit összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a közepe. Serpenyőben kevés vajban megsütjük, vagy bevajazzuk a tetejét, majd a sütőben barnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése